‘Waar ben je met je gedachten?’
7 januari 2015 - 21:01, by , in Geen categorie, No comments

Waar ben je met je gedachten?

‘Het leven snelt voorbij aan wie in haast reist’, deze tekst kwam ik laatst ergens tegen en ik vond hem wel erg herkenbaar. Soms gebeurt het me letterlijk als ik bijvoorbeeld ’s avonds in de auto zit. Ik ga bijna altijd net iets te laat van huis weg waardoor ik vaak gehaast reis. Tijdens het rijden gaan mijn gedachten al naar de avond die voor me ligt of soms juist  naar de dag die alweer achter me ligt. En al denkend en denkend rijd ik dan over de snelweg. Soms gebeurt het me zelfs dat ik me bij het nemen van een afslag besef me niet te kunnen herinneren dat ik op de snelweg heb gereden. Dat vind ik zo’n gekke gewaarwording.

Of ik sta ’s morgensvroeg te douchen en ben van plan bewust te genieten van het heerlijke warme water, maar tegen de tijd dat ik de doucheknop weer dichtdraai zit mijn hoofd vol met alle dingen die deze dag voor en tijdens schooltijd moeten gebeuren en die ik tijdens het douchen alvast heb bedacht. Meestal word ik tijdens het douchen ook gestoord door vragen zoals: ‘Mam, wil je mijn haar kammen?’ ‘Waar zijn mijn sokken?’ ‘Heb je al met papa overlegd of ik meer tijd op internet mag?’ en ga zo maar door. Bewust genieten is in een druk (gezins)leven gewoon ook echt wel moeilijk. Toch heb ik 2 weken per jaar het gevoel dat het me aardig lukt. Dat is de 2 weken op vakantie tijdens de zomervakantie. Ik merk dan na een paar dagen dat ik niet meer weet welke dag het is, mijn besef van tijd raakt ook een beetje kwijt en dat geeft me wel een heerlijk vrij gevoel. Als we na 2 weken weer richting huis gaan heb ik het gevoel maanden weg te zijn geweest. Ik voel me dan meer uitgerust en het gevoel van haasten en druk zijn is even weg.

Ik denk dat het voor jonge kinderen veel vanzelfsprekender is bewust te genieten dan voor volwassenen. Een voordeel is denk ik dat jonge kinderen nog geen besef van tijd hebben zoals wij. Zij maken zich veel minder zorgen voor wat komen gaat en piekeren niet zolang na over wat gebeurd is. Zij leven meer in het nu. Voor ons als volwassenen is het ook goed ons net als jonge kinderen meer bewust te zijn van het hier en nu. Vooral op momenten dat we alleen meer ‘druk druk druk’ zijn is het goed af en toe even alles los te laten en letterlijk stil te gaan staan. Dan voel je die warme douche weer en dan zie je het mooie landschap als je in de auto rijdt.

In therapie vind ik het belangrijk met clienten achterom te kijken, om te begrijpen waar je vandaan komt en ook vooruit te kijken om te weten waar je heen wilt. Maar uiteindelijk gaat dat ook om het nu. Je kijkt vanuit het nu achterom en ook vooruit, zodat je in het  nu meer vrijheid kunt gaan ervaren en bewuster met het leven om kunt gaan.

About author:

Comments are closed here.