‘Van Oud naar Nieuw’
7 januari 2015 - 20:53, by , in Geen categorie, No comments

Van Oud naar Nieuw.

Oliebollen eten en spelletjes doen, rond 23.55 uur aftellen tot de wijzers van de klok op de 12 staan, daarna elkaar een ‘gelukkig nieuw jaar’ wensen en kijken naar het vuurwerk buiten. Een doorsnee manier om Oud en Nieuw door te brengen.

Voor sommigen van ons is dit het leukste feest van het jaar: gezellig met vrienden of familie bij elkaar en samen leuke dingen doen. Voor anderen is dit juist een moeilijk moment, zeker na een jaar vol emoties, waarbij ze juist op zo’n moment als Oud en Nieuw weer even terugblikken en emoties extra voelbaar zijn.

Ikzelf voel elk jaar weer emoties omhoog komen rond 0.00 uur. Voor mij is het een moment van afsluiten van een jaar waarin weer veel gebeurd is, mooie en minder mooie dingen en een nieuw jaar voor me waarvan ik nog niet weet wat er gaat komen. Het voelt bijna als rouwen om iets wat geweest is en niet meer terug komt en spannend vinden wat voor me ligt en nog niet bekend is.

Ik vind dit erg vergelijkbaar met de weg die clienten gaan in therapie. Ook zij gaan een weg van Oud naar Nieuw. Clienten komen meestal in therapie omdat ze last hebben van dingen in het Nu en meestal hebben die te maken hebben met Oud: oud zeer, pijn opgelopen in hun jeugd, onbewust opgebouwde patronen. Het doel van de meeste clienten is op weg te gaan naar Nieuw. Tijdens het Oud en Nieuw feest is de overgang van Oud naar Nieuw als het ware één keer knipperen met je ogen en het nieuwe jaar is begonnen. De meeste mensen in therapie zouden willen dat het met hun eigen leven ook zo makkelijk kon gaan. Maar de weg van Oud naar Nieuw in een mensenleven verloopt vaak ingewikkelder en duurt meestal wel iets langer dan één oogknip.

Het kost wat om van Oud naar Nieuw te komen. Inzicht, bewustwording en erkenning in Oud is van belang om jezelf in het Nu te kunnen begrijpen. Dit gaat vaak gepaard met pijn, boosheid en verdriet om te kunnen verwerken wat niet is geweest of wat er niet meer is. Ook al zitten mensen er meestal niet op te wachten dit te voelen, er doorheen gaan geeft de mogelijkheid los te komen van oude patronen en in vrijheid verder te kunnen gaan in Nieuw.

Ik wens jou een heel mooi ‘Van Oud naar Nieuw’ in je leven!

About author:

Comments are closed here.