‘God accepteert me,…toch?’
7 januari 2015 - 20:56, by , in Geen categorie, No comments

God accepteert me, …toch?

God accepteert me toch, waarom is die wetenschap niet genoeg om me geaccepteerd te voelen? Dit is een vraag die ik tegenkom in therapie. Er is zoveel over te lezen in christelijke boeken en over te horen in de kerk: ‘God accepteert jou en houdt van jou zoals je bent.’ Dit klinkt heel erg mooi en is ook heel erg mooi, maar wat als het je van binnen maar niet wil overtuigen? En je je schuldig voelt omdat je ’t allemaal wel weet, maar ten diepste niet kunt geloven? Wat als jij diep in je hart een andere waarheid hebt ontwikkeld, bijvoorbeeld de waarheid: ‘Ik ben niet goed genoeg’.

Zo’n andere waarheid kan al heel vroeg in je leven ontstaan. In de eerste 7 jaar van je leven leg je (onbewust) je levensscript al vast. In die jonge jaren ontstaan je basisovertuigingen gebaseerd op hoe je omgeving met je omgaat en voor een deel gevormd door je karakter. Als een kind liefde, aandacht of veiligheid tekort komt denkt het nooit: ‘Het ligt aan mijn omgeving’, maar wel: ‘Het ligt aan mij’. Hier ontstaat een andere waarheid die lijnrecht tegenover de waarheid van God staat.

Een belangrijk thema waarmee veel vrouwen in therapie komen is afwijzing. Afwijzing is het tegenovergestelde van onvoorwaardelijke liefde. Als je je diep van binnen afgewezen voelt, al van vroeger uit, is het in het dagelijks leven moeilijk te geloven dat anderen jou onvoorwaardelijk liefhebben, laat staan God! Het is dus niet zo gek dat het soms zo moeilijk kan zijn je geaccepteerd te weten door God.

Ik denk dat het van belang is dat je er in je leven achter gaat komen wat jouw waarheid is over jezelf. Geloof je diep van binnen in een vroeg in je leven opgedane overtuiging: ‘Er is iets mis met mij’? En doe je daardoor in je huidige leven nog zo je best om door anderen geaccepteerd te worden? Vermoeiend he?

Het is logisch dat dit soort overtuigingen in je kinderjaren zijn ontstaan en ook logisch dat je daardoor een overlevingssysteem bent gaan ontwikkelen die een hele poos best gewerkt heeft. Maar op een gegeven moment raakt de energie op en wordt het tijd onder ogen te gaan zien welke waarheid je gelooft.

Het is een hele weg en er zijn geen snelle oplossingen voor, maar uiteindelijk ben jijzelf wel degene die mag kiezen welke waarheid je wilt geloven. Blijf je geloven in de leugen die ontstaan is in je kinderjaren of kom je er diep van binnen achter dat er een andere waarheid is, namelijk dat jij goed bent zoals je bent.

Als je er diep van binnen zelf van overtuigd raakt dat je je leven lang al goed bent zoals je bent en je jezelf in de eerste plaats leert accepteren, dan ontstaat er ruimte om te kunnen gaan geloven dat God jou accepteert zoals je bent.

Ik ben benieuwd naar jouw waarheid!

 

About author:

Comments are closed here.